Artikelen

Rb Dordrecht, 271106 gedaagde rijd uitrit uit,eiser tegen rijrichting in; bewijslast eigen schuld

Hoofdcategorie: Verkeersaansprakelijkheid
Categorie: Aansprakelijkheid en eigen schuld

Rb Dordrecht,kanton, 27-11-06 gedaagde rijd uitrit uit, tegen eiser die tegen de rijrichting inrijdt. bewijslast eigen schuldverweer
Op dinsdag 30 november 2005 heeft te Hardinxveld op de Buitendams rond 16.00 uur een aanrijding plaatsgevonden. Bij deze aanrijding waren betrokken een personenauto van het merk Renault met kenteken [kenteken] bestuurd door [eiseres] en een personenauto van het merk Chrysler met kenteken [kenteken] WAM-verzekerd bij Noordhollandsche 1816 en bestuurd door [gedaagde 1]. De Buitendams is ter hoogte van de plaats waar de aanrijding heeft plaatsgevonden een weg met twee weghelften met ieder één rijstrook. [eiseres] reed over de Buitendams en kwam uit de richting Weideveld en was op zoek naar een parkeerplaats. [eiseres] is, toen zij zag dat een auto aan de andere kant van de weg zou vertrekken, de weg overgestoken en reed derhalve op dat moment tegen de rijrichting in.

[gedaagde 1] reed vanuit een uitrit achteruit de Buitendams op.

Namens [eiseres] is Noordhollandsche 1816 aansprakelijk gesteld voor de schade van [eiseres]. Noordhollandsche 1816 heeft eind februari 2006 50% van de gestelde schade en de expertisekosten voldaan.
Tot zover de vaststaande feiten. (...)

Beoordeling van het geschil
Vaststaat dat [gedaagde 1] een bijzondere manoeuvre in de zin van artikel 54 RVV verrichtte en op grond daarvan diende [gedaagde 1] het overige verkeer voor te laten gaan. [gedaagde 1] heeft echter aangevoerd dat [eiseres] eigen schuld kan worden verweten. Dit verweer slaagt indien komt vast te staan dat [eiseres] op het moment van de aanrijding niet stilstond maar reed. Indien [eiseres] niet stilstond dan reed zij tegen het verkeer in en diende zij extra oplettend te zijn en rekening te houden met verkeer dat uit de uitrit zou komen. Daaraan doet niet af dat [gedaagde 1] rekening moest houden met fouten van andere weggebruikers.

Tegenover de gemotiveerde betwisting van [gedaagde 1] is het aan [eiseres] te bewijzen dat zij stilstond nu zij zich op de rechtsgevolgen daarvan beroept. De schriftelijke verklaring van mevrouw [naam] is daartoe onvoldoende.

Indien [eiseres] niet slaagt in het haar opgedragen bewijs zal de eigen schuld van [eiseres] op 25 % worden gesteld.
LJN AZ3416

Deze website maakt gebruik van cookies