Overslaan en naar de inhoud gaan

Van bonnetjes naar all-in - door Schadefonds Geweldsmisdrijven op 23/09/2014

Van bonnetjes naar all-in - door Schadefonds Geweldsmisdrijven op 23 september 2014

Het Schadefonds Geweldsmisdrijven stapt over op all-in bedragen als tegemoetkoming

Nog dit jaar maakt het Schadefonds Geweldsmisdrijven een grote stap in zijn tegemoetkomingspraktijk. Voortaan ontvangen aanvragers geen aparte vergoedingen meer voor verschillende schadeposten, maar een tegemoetkoming in één som.

Niet langer hoeven slachtoffers met letsel door een geweldsmisdrijf bonnetjes aan te dragen, zij ontvangen afhankelijk van de ernst van hun letsel een rond bedrag, in zes categorieën variërend van € 1.000 tot € 35.000. Daarmee wil het Schadefonds het tegemoetkomende karakter van het bedrag benadrukken, benadeelden ontlasten van het uitmeten van hun schade en medewerkers van het Schadefonds van het controleren en berekenen van opgevoerde schadeposten. Het all-in beleid gaat in op 15 oktober. Aanvragen die vanaf die datum binnenkomen bij het Schadefonds worden volgens het all-in beleid afgehandeld.

Huidige praktijk
Momenteel bestaan de toekenningen uit 26 verschillende schadeposten voor onder andere reiskosten, kosten van een nieuw matras en telefoonkosten. Deze bedragen worden soms tot achter de komma uitgerekend, terwijl het karakter van de tegemoetkoming en het daaraan door de wet gestelde maximum met zich meebrengt dat lang niet alle kosten worden vergoed.

Solidariteit en erkenning
De overstap naar all-in bedragen past goed bij de missie van het Schadefonds. De financiële tegemoetkoming is een maatschappelijke uiting van solidariteit en een blijk van erkenning van het onrecht en leed dat een slachtoffer of nabestaande is overkomen. De tegemoetkoming is bedoeld om het geschade vertrouwen enigszins te herstellen en het slachtoffer of de nabestaande (financieel) vooruit te helpen, zodat de blik weer op de toekomst kan worden gericht.

Aanleiding
In het afgelopen jaar is de bestaande praktijk heroverwogen, mede door onderzoek onder aanvragers van het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Uit dat onderzoek blijkt dat aanvragers vaak tevreden zijn met de ontvangen tegemoetkoming, maar dat hun tevredenheid vooral afhangt van de snelheid en wijze van afhandeling van hun aanvraag en van de mate waarin het ontvangen bedrag aan hun verwachtingen voldoet. De overgang naar zes categorieën van all in-bedragen zal naar verwachting de snelheid van afhandeling en de voorspelbaarheid van de uitkomst vergroten. Ook heeft een rol gespeeld dat het Schadefonds het afgelopen jaar ervaring heeft opgedaan met de toewijzing van all in-bedragen bij de uitvoering van twee compensatieregelingen voor slachtoffers van seksueel misbruik in jeugdzorginstellingen en pleeggezinnen. Slachtoffers krijgen volgens die regelingen een tegemoetkoming, waarvan de hoogte afhankelijk is van de aard en ernst van het misbruik, zonder dat zij worden belast met het bewijs van de gevolgen van het misbruik in de financiële en immateriële sfeer. Dit werkt goed.

Vanaf 15 oktober is op de website van het Schadefonds meer informatie te vinden over de all-in bedragen. Dan zijn ook de aangepaste beleidsbundel en letsellijst beschikbaar. schadefonds.nl