Overslaan en naar de inhoud gaan

VU en UU Nov 2024 Evaluatie Wet vergoeding affectieschade, in opdracht van het WODC

VU en UU Nov 2024 Evaluatie Wet vergoeding affectieschade, in opdracht van het WODC

Voorwoord
Voor u ligt het onderzoeksrapport Evaluatie Wet vergoeding affectieschade. Aanleiding voor dit onderzoek is de toezegging aan de Tweede Kamer om de Wet vergoeding affectieschade vijf jaar na de inwerkingtreding (1 januari 2019) te evalueren. Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum heeft daartoe de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Utrecht opdracht gegeven te onderzoeken hoe de wet in de praktijk functioneert en in hoeverre de wet de beoogde doelstelling (het bieden van een vorm van erkenning en genoegdoening) behaalt. Daarnaast moet het onderzoek inzicht bieden in de voor- en nadelen van het eventueel wijzigen van de kring van gerechtigden en de omvang van de schadevergoeding.

Het onderzoek werd uitgevoerd in de periode september 2023-september 2024 door een consortium van onderzoekers werkzaam aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit Utrecht. De onderzoekers zijn dank verschuldigd aan de begeleidingscommissie bestaande uit Pieter Desmet (EUR, voorzitter), Suzan van der Aa (UM), Lianne Wijntjens (OU), Liselotte van Hoppe (MinJenV) en Pien van de Ven (WODC) voor nuttige feedback en hulp bij het totstandkomingsproces.

Dit onderzoek kon alleen worden gerealiseerd dankzij de bereidwilligheid van vele personen. Wij willen alle professionals die hebben geholpen bij het bereiken van aanspraakgerechtigden of die bereid waren de vragenlijst in te vullen danken voor hun medewerking. Voorts willen we alle naasten en nabestaande bedanken voor hun bereidheid vragenlijsten in te vullen en zijn we alle respondenten dankbaar die we mochten interviewen. De deelnemers aan de focusgroepen danken we voor hun inbreng, net als de verschillende organisaties en personen die ons allerlei informatie verschaften en vragen beantwoordden, waaronder onze collega’s in het buitenland ten behoeve van de internationale verkenning. Han Gulyás (UU) bedanken we voor zijn hulp bij het opzetten van de database voor het rechtspraakonderzoek, Laura Oploo (UU/TiU) voor haar inzet bij de opstart van het onderzoek en Nicky Bink (VU), Meike Wind (UU) en Quinten Zeijger (UU) voor hun voortreffelijke student-assistentie. Oktober 2024

Kiliaan van Wees (VU)
Rianka Rijnhout (UU)
Arno Akkermans (VU)
Anneloes Kuiper (UU)
Nieke Elbers (VU)
Lydia Dalhuisen (UU)
August Van (VU)