IAS 211022 geen verjaring meer voor slachtoffers asbestziekte
- Meer over dit onderwerp:
IAS 211022 geen verjaring meer voor slachtoffers asbestziekte
Wanneer een asbestslachtoffer zijn vroegere werkgever aansprakelijk stelt voor de gevolgen van de tijdens het dienstverband opgelopen asbestziekte, zal deze werkgever of zijn verzekeraar geen beroep meer doen op verjaring van de schade. Deze gedragswijze hebben maatschappelijke organisaties op 21 oktober vastgelegd in het convenant Instituut Asbestslachtoffers.
Vaak heeft blootstelling aan asbest op het werk veertig tot vijftig jaar geleden plaatsgevonden. De lange periode heeft gevolgen voor het verhalen van de schade. Een werkgever of verzekeraar kan zich namelijk beroepen op verjaring.
Jaarlijks wordt bij ruim vijfhonderd mensen een asbestziekte vastgesteld. Een groot aantal van hen zal hieraan op korte termijn komen te overlijden. De wettelijke termijn voor verjaring bij asbestschade bedraagt dertig jaar na de laatste blootstelling. Bij circa 75% van de asbestslachtoffers die zich nu melden bij het Instituut Asbestslachtoffers (IAS), dateert de laatste de blootstelling van langer geleden. Zij worden dus geconfronteerd met de verjaring.
Organisaties van werkgevers en werknemers, het Verbond van Verzekeraars en het Comité Asbestslachtoffers hebben vastgelegd dat er ondanks het bestaan van een wettelijke verjaringstermijn, daarop vanaf nu geen beroep meer zal worden gedaan.
Dat is een belangrijke symbolische stap, meent Jan Warning, directeur IAS. ‘Partijen verklaren hiermee dat het not done is om een beroep op verjaring te doen. Immers wanneer een slachtoffer nog niet ziek is, heeft hij geen schade en kan hij zijn werkgever niet aansprakelijk stellen. Maar op het moment dat hij wel ziek is geworden is de schade al verjaard.’
De wijziging van het convenant Instituut Asbestslachtoffers heeft een beperkte bindende werking voor individuele werkgevers. ‘Werkgevers zijn niet juridisch gebonden aan het convenant’ zegt Warning, ‘omdat er geen sprake is van een algemeen verbindendverklaring van door de organisaties gemaakte afspraken. De verwachting is dat werkgevers zich hieraan vrijwillig zullen conformeren. Als dat niet zo is, zullen zij wel aan de rechter moeten uitleggen waarom zij zich niets aantrekken van de brede consensus in Nederland.’ Verzekeraars die lid zijn van het Verbond van Verzekeraars zijn wel gebonden aan het convenant.
Het IAS is opgericht in 1999 door centrales van werkgevers en werknemers, het Verbond van Verzekeraars, het Comité Asbestslachtoffers en de Rijksoverheid om de juridische lijdensweg van asbestslachtoffers te bekorten. Het IAS geeft advies over een tegemoetkoming van de overheid aan asbestslachtoffers en bemiddelt met werkgevers en verzekeraars over een schadevergoeding. Meer informatie: asbestslachtoffers.nl