Overslaan en naar de inhoud gaan

LOVCH juli 2024 Professionele standaard; Het getuigenverhoor; Best practices en aanbevelingen van de civiele afdelingen van de hoven

LOVCH juli 2024 Professionele standaard; Het getuigenverhoor; Best practices en aanbevelingen van de civiele afdelingen van de hoven

Voorwoord
Na de professionele standaarden voor de civiele afdelingen van de gerechtshoven over meervoudig beslissen, de zitting en schrijven is dit de vierde professionele standaard, met dit keer als onderwerp‘het getuigenverhoor’.

De standaarden zijn op verzoek van het Landelijk Overleg Vakinhoud Civiele Hoven (LOVCH) opgesteld door een werkgroep, bestaande uit raadsheren van ieder hof. In de eerste standaard zijn nut en noodzaak van het meervoudig beslissen in civiele appelzaken beschreven en zijn aanbevelingen gedaan om zorgvuldig met drie raadsheren een zaak voor te bereiden, te bespreken en te beslissen, bewust van de valkuilen die er bestaan op sociaal-psychologisch gebied. In de tweede standaard zijn de doelstellingen van de zitting beschreven en zijn aanbevelingen en suggesties gedaan voor de praktijk van de meervoudige zitting. Daarbij zijn beginselen van de procedurele rechtvaardigheid als leidraad genomen. De derde standaard bespreekt wat een rechterlijke uitspraak toegankelijk, begrijpelijk en helder kan maken en doet suggesties om de begrijpelijkheid van uitspraken te vergroten.
Deze vierde standaard behandelt het getuigenverhoor, met als hoofddoel de  waarheidsvinding, en doet aanbevelingen en suggesties voor het afnemen van het getuigenverhoor en het waarderen van getuigenverklaringen.

De eerste drie standaarden zijn min of meer op dezelfde manier tot stand gekomen. Eerst zijn de werkwijzen en best practices van de hoven geïnventariseerd, vervolgens is na het  raadplegen van wetenschappelijke literatuur, voorlichting door deskundigen en onderlinge discussie een concept opgesteld. De concepten zijn besproken met de buitenwacht, zoals wetenschappers, en met de achterban (de handelsteams van de civiele afdelingen van de hoven). Naar aanleiding van die consultaties zijn de concept-standaarden aangepast en besproken op landelijke bijeenkomsten, waarna vaststelling door het LOVCH is gevolgd.
Ook bij de totstandkoming van deze vierde standaard is de hiervoor beschreven werkwijze gevolgd.
Naast bestudering van wetenschappelijke literatuur (zie de bijgevoegde literatuurlijst) hebben wij bijstand gehad van Sophie van der Zee, universitair docent gedragseconomie bij de Erasmus School of Economics en de Erasmus School of Law. Zij is psycholoog en gespecialiseerd in onder meer betrouwbaarheidsbepaling van verklaringen en de werking van het geheugen. Sophie van der Zee heeft een uitgebreid college verzorgd voor de leden van de werkgroep en de concept-standaard meegelezen. Daarnaast is Ruth de Bock, advocaat-generaal bij de Hoge Raad en gepromoveerd op waarheidsvinding in de civiele procedure, bereid geweest de concept-standaard van waardevol commentaar te voorzien. Ook heeft er een bijeenkomst met drie door de Nederlandse Orde van Advocaten afgevaardigde advocaten plaatsgevonden, waarin de concept-tekst is besproken.

Deze standaard bestaat – naast dit voorwoord – uit twee delen: een algemeen tekstgedeelte, waarin de wetenschappelijke en, waar nodig, juridische achtergrond voor de aanbevelingen worden uiteengezet en een gedeelte met praktische aanbevelingen. Rechtspraak.nl