Overslaan en naar de inhoud gaan

Protocol Incidentenwaarschuwingssysteem Financiële Instellingen (pifi)

Waarom een Waarschuwingssysteem? Wat is het doel?
De waarborging van de veiligheid en integriteit van de financiële sector en de aanpak van sector gerelateerde criminaliteit (waaronder fraude) zijn erg belangrijk voor Financiële Instellingen. Voor Financiële Instellingen zoals Banken en Verzekeraars is een beheerste en integere bedrijfsvoering van cruciaal belang.
Daarom moeten Financiële Instellingen beschermende maatregelen nemen. Op deze wijze kan fraude en criminaliteit worden bestreden. En kan veiligheid en integriteit worden gewaarborgd. Dit wordt ook van Financiële Instellingen verwacht door onder meer klanten, toezichthouders en de wetgever. Hiermee wordt ook het maatschappelijk belang gediend. De overheid roept Financiële Instellingen op om samen te werken op het gebied van criminaliteitsbestrijding.

Eén beschermende maatregel is het Incidenten Waarschuwingssysteem Financiële Instellingen (Waarschuwingssysteem). Dit is een systeem dat het mogelijk maakt voor Financiële Instellingen om (i) te onderzoeken en (ii) om na te gaan of iemand (bijvoorbeeld een klant of sollicitant) een dreiging voor de (klanten of medewerkers van de) Financiële Instelling vormt of kan vormen. Bijvoorbeeld als deze al eerder bij een Financiële Instelling heeft gefraudeerd. Op deze manier kan worden voorkomen dat die persoon dit nog een keer probeert bij een andere Financiële Instelling.

De regels en waarborgen met betrekking tot het Waarschuwingssysteem zijn vastgelegd in het Protocol Incidentenwaarschuwingssysteem Financiële Instellingen (Protocol).


Waaruit bestaat het Waarschuwingssysteem?
Het Waarschuwingssysteem bestaat uit (i) de Incidentenregisters van individuele Financiële Instellingen en Brancheverenigingen en (ii) een aan ieder Incidentenregister gekoppeld Extern Verwijzingsregister waarin alleen Verwijzingsgegevens afkomstig van de betreffende Financiële Instelling zijn opgenomen.
Een Financiële Instelling legt in haar eigen Incidentenregister gedragingen vast van (rechts)personen die hebben geleid of kunnen leiden tot benadeling van Financiële Instellingen, hun klanten of medewerkers of die de integriteit van Financiële Instellingen in het geding kunnen brengen. De gegevens die zijn vastgelegd in het Incidentenregister kunnen worden uitgewisseld ten behoeve van onderzoek naar Incidenten. Daarnaast worden in het aan het eigen Incidentenregister gekoppelde Extern Verwijzingsregister door de Financiële Instelling de Verwijzingsgegevens vastgelegd die op basis van een hit – no hit raadpleegbaar zijn voor andere Financiële Instellingen.

Zie: