Overslaan en naar de inhoud gaan

PPS Bulletin 2024-1 Een beestenbende bij de letselschadeadvocaten

PPS Bulletin 2024-1 Een beestenbende bij de letselschadeadvocaten

Voor de vijfendertigste keer organiseerde de vereniging van letselschadeadvocaten LSA op de laatste vrijdag van januari het LSA Symposion. Dit jaar was ‘Beretrots op 35 jaar LSA’ het thema. Voor het lustrum was een bijzondere locatie uitgekozen, namelijk Burgers’ Zoo in Arnhem. Ook de sprekers was gevraagd hun bijdrage te houden aan de hand van een dierenthema.

Vier vakinhoudelijke bijdragen – van Ton Hartlief, Arvin Kolder, Jaap Sap, Siewert Lindenbergh en Marnix Hebly – zijn hierna samengevat.

LSA Symposion – Zijn we nog trots op het personenschaderecht?
“Het personenschaderecht is niet meer de frontlinie van het aansprakelijkheidsrecht”
Ton Hartlief, advocaat-generaal bij de Hoge Raad en hoogleraar Privaatrecht aan Universiteit Maastricht, behandelde de vraag of we anno 2024 nog trots op het personenschaderecht zijn. Hij stelde dat het personenschaderecht in het verleden de weg wees voor andere deelterreinen van het aansprakelijkheidsrecht. De personenschade vormde als het ware de frontlinie van dat aansprakelijkheidsrecht. “Maar we hebben ook een commercialiseringsslag gemaakt”, aldus Hartlief. “We hebben ook het inzicht verworven dat het aansprakelijkheidsrecht in het algemeen, maar zeker ook het personenschaderecht scherpe kanten heeft.”

LSA Symposion – Hoe zit het met de aansprakelijkheid voor dieren?
Artikel 6:179 BW: een wolf in schaapskleren
Arvin Kolder, advocaat bij Kolder Advocatuur en bijzonder hoogleraar Personenschade aan Rijksuniversiteit Groningen, behandelde artikel 6:179 BW: de bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade. Grondslag voor die aansprakelijkheid is het gevaar dat de eigen energie van het dier een onberekenbaar element bevat. Alleen als dit gevaar zich verwezenlijkt behoort de bijzondere aansprakelijkheidsregel voor dieren te gelden. “Er gaat een hele wereld schuil achter deze eenvoudige rechtsregel”, aldus Kolder. “Wanneer bijvoorbeeld het dier als instrument van de eigenaar handelt, is er geen aansprakelijkheid van 6:179, maar hooguit van 6:162.”

LSA Symposion – Kan het ook anders?
“Met een luis in de pels heb je geen rechter meer nodig”
Jaap Sap, raadsheer in Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, sprak tijdens het LSA Symposion als voorzitter van verschillende paritair samengestelde commissies die over letselschaderegelingen adviseren. Bij het ministerie van Defensie gaat het om militairen die een posttraumatische stressstoornis hebben opgelopen, bij de Nationale Politie om politiemensen met dezelfde stoornis en bij de Nederlandse Spoorwegen om werknemers die aan chroom-6 blootgesteld zijn geweest. Op het LSA Symposion besprak Jaap Sap de eigenschappen en het belang van dergelijke commissies.

LSA Symposion – De koe bij de hoorns gevat
Een Rotterdamse Schaal voor de toekenning van smartengeld
Siewert Lindenbergh, hoogleraar Privaatrecht aan de Erasmus School of Law en advocaatgeneraal bij de Hoge Raad, en Marnix Hebly, universitair hoofddocent Privaatrecht aan de Erasmus School of Law, bespraken de noodzaak tot ordening van smartengeldbedragen. Met Engeland als bron van inspiratie ontwikkelen zij momenteel een Rotterdamse smartengeldschaal

PPS Bulletin 2024-1