SMvG 080125 -advertorial- Motorrijden met een handicap -advertorial-
- Meer over dit onderwerp:
SMvG 080125 -advertorial- Motorrijden met een handicap -advertorial-
Er zijn in Nederland bijna 1,5 miljoen mensen met een motorrijbewijs. Niet al die mensen rijden ook werkelijk motor, maar voor een groot deel van diegenen die dat wel doen overstijgt het motorrijden het niveau van hobby. Voor hen is het een diepgevoelde passie, een wezenlijk onderdeel van hun identiteit.
Stel nu dat die identiteit, die passie wordt vernietigd door een ongeluk of ziekte,
Opvallend veel motorrijders hebben letsel (een plexus letsel of amputatie) aan de linkerkant. Motorrijders zijn kwetsbaar en dat is de zijde waar een tegenligger de motorrijder het vaakst raakt.
Maar met èèn arm of èèn been motorrijden kan natuurlijk niet. Of toch?
Iemand die niets met motorrijden heeft zal na een ongeluk tegen zo'n motorrijder zeggen: “je gaat natuurlijk nooit meer op dat onding?”, maar zo werkt een passie niet. Een passie zet je niet uit. Die blijft kriebelen. Maar hoe moet dat dan als je arm of been niet meer functioneert of geamputeerd is? Dat kan toch nooit?
Welnu, dat kan wel, heel goed en veilig zelfs.
De Stichting Mobiliteit voor Gehandicapten helpt mensen met die beschadigde passie om terug te komen op hun meest favoriete plaats in de wereld: het zadel van een motorfiets.
Al bijna 30 jaar worden motoren en motorrijders aangepast, wordt er getest en gelest en worden er regels gecorrigeerd door de werkgroep Motor Mobiliteit voor Gehandicapten (MMvG) en de SMvG. Het grote doel is dat mensen hun passie weer terug krijgen, maar vooral ook dat ze dat veilig kunnen. De passie van de een moet natuurlijk een ander niet in gevaar brengen. Dat is inmiddels al meer dan 1000 keer gelukt. Meer dan 1000 breed grijnzende motorrijders die door een ongeluk of aandoening eerst alleen maar durfden te dromen van een leven op het zadel, maar nu veilig en met nog meer passie weer leven in hun motordroom.
Een van die motorrijders heeft zelf het type motor waar hij zo verliefd op was, waar hij zijn arm mee verloor, weer gevonden, gerestaureerd en aangepast en daar rijdt hij veilig mee met een nog bredere grijns op zijn gezicht. Passie kan extreme vormen aannemen.
De Stichting Mobiliteit voor Gehandicapten geeft voorlichting over de mogelijkheden en probeert juist die mensen te bereiken die zielig in hun hoekje blijven in de overtuiging dat hun passie, hun plaats op de motor verdwenen is. Ook een belangrijke doelgroep zijn mensen (De lezers van dit magazine bijvoorbeeld) die mensen kennen die die mensen kennen die eigenlijk zouden willen motorrijden, maar …. En dat zijn er veel. Veel te veel.
Op de motorbeurs in Utrecht, 20-23 februari 2025 staan de SMvG en MMvG weer klaar om te testen en voorlichting te geven. MMvG.nl SMvG.nl
advertorial