Overslaan en naar de inhoud gaan

Diverse podcasts van About Law

Diverse podcasts van About Law
AboutLaw is een podcast over nieuws en ontwikkelingen vanuit een juridisch perspectief. Gemaakt door juristen, voor juristen. Gastheer Bob Rietjens is advocaat en heeft al  20 jaar juridische werkervaring. Bob praat met professionals uit de industrie over actuele juridische gebeurtenissen en recente uitspraken.

AboutLaw 010920 mr. dr. Yvonne Waterman: zijn werkgevers aansprakelijk voor blootstelling aan asbest?
In deze aflevering praten wij met mr. dr. Yvonne Waterman, gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht en met name asbestkwesties. Yvonne is ook de oprichter van het European Asbestos Forum. Wij gaan het hebben over asbestgerelateerde ziekten en de aansprakelijkheid van de werkgever. Hoe zit het precies met het aantal dodelijke Nederlandse asbestslachtoffers? Wat zijn de juridische kaders van werkgeversaansprakelijkheid en asbest? En hoe zit het met de bewijslast bij beroepsziekten? Tot slot praten wij over verjaring in asbestzaken: Hoe gaat de rechter daarmee om? Dit en nog veel meer in deze aflevering van AboutLaw.

AboutLaw 260520 mr.dr. Marnix Hebly: Welke rol speelt de factor tijd bij de vaststelling van schade?
In deze aflevering praten wij met Dr. Marnix Hebly over de rol van de factor tijd bij vaststelling van schade. Schadevergoeding strekt ertoe de benadeelde zoveel mogelijk in de positie te brengen waarin hij zou hebben verkeerd zonder aansprakelijkheidscheppende gebeurtenis. Die gebeurtenis kan evenwel oorzaak zijn van allerlei feitelijke ontwikkelingen die zich gaandeweg met het verstrijken van de tijd ontvouwen. Met welke feiten en omstandigheden, die zich voordoen na de gebeurtenis, moet de rechter rekening houden bij de vaststelling van schade? Welk moment heeft voor zijn oordeel als beslissend te gelden? En wat is het verschil tussen ‘momentschade’ en ‘duurschade’? Dit en nog veel meer in deze aflevering van AboutLaw.

AboutLaw 250619 Mr. Laurens Kock, Shock- en affectieschade
In deze aflevering gaan wij praten met Laurens Kock, juridisch adviseur bij Slachtofferhulp Nederland, over shock- en affectieschade. Met ingang van 1 januari 2019 kent het Nederlandse recht de mogelijkheid om vergoeding van affectieschade te krijgen. Wat is er gewijzigd en wat is precies het verschil tussen affectieschade en shockschade? Aan welke voorwaarden moet je voldoen om in aanmerking voor vergoeding van shockschade en affectieschade. Is dit beperkt tot immateriële schade of ook vermogensschade? En hoe bereken je dit soort schade? Is een vergoeding voor shockschade alleen mogelijk bij levensdelicten of dodelijke ongelukken? Dit en nog veel meer in deze aflevering van AboutLaw.