Rb. Middelburg 270705 Jumbo aansprakelijk voor schade agv val van Breezer van kassaband
- Meer over dit onderwerp:
Rb. Middelburg 27-07-2005 Jumbo aansprakelijk voor schade agv val van Breezer van kassaband waardoor eiseres een slagaderlijke bloeding oploopt
2.1 Op 17 augustus 2001 is eiseres, verder te noemen [eiseres], gewond geraakt in de winkel (supermarkt) van gedaagde, verder te noemen Jumbo, te Middelburg. Van de loopband van de kassa, de voorband waarop de goederen naar de kassa toe worden getransporteerd, is een flesje Breezer gevallen. [eiseres] zat op dat moment in een scootmobiel ter hoogte van de kassa. Het flesje is op de stenen ondergrond kapot gevallen. De glasscherven zijn opgespat en deels terechtgekomen in de linkeronderarm van [eiseres]. [eiseres] heeft tengevolge daarvan een slagaderlijke bloeding in haar linkeronderarm opgelopen. (...)
4.3.3 Het flesje is gevallen. Het risico verbonden aan een normaal gebruik van het kassameubel van Jumbo heeft zich dus verwezenlijkt. Geconcludeerd moet derhalve worden dat Jumbo, door haar klanten gebruik te laten maken van haar kassameubel, een gevaarlijke situatie voor ieder die de kassa passeert, in het leven roept of houdt. Deze gevaarzetting is onrechtmatig, behalve als de kans dat daaruit ongevallen ontstaan verwaarloosbaar klein is, dan wel de ernst die de gevolgen daarvan kunnen hebben zeer gering is of de mate van bezwaarlijkheid van te nemen veiligheidsmaatregelen buitenproportioneel groot is. Hiervan is de rechtbank echter niet gebleken.
4.3.4 Uit hetgeen de rechtbank heeft overwogen omtrent de beweging van de goederen op de band voor de geleider (r.o. 4.1.4) volgt dat het risico, dat bij normaal gebruik van de band goederen als flesjes en flessen, maar ook hoge smalle blikken en dozen van de band vallen, reëel is. De kans dat daardoor ongevallen ontstaan is zeer waarschijnlijk. Klanten, kinderen en honden kunnen alle getroffen worden door aldus vallende goederen.
4.3.5 De ernst die de gevolgen daarvan kunnen hebben is navenant en beperkt zich niet tot besmeurde schoenen en kledingstukken. Flesjes en flessen kunnen op de grond kapot vallen, zoals in dit geval, waarbij niet alleen de inhoud van het flesje opspat, maar ook de glasscherven. Het gevaar van opspattende glasscherven is duidelijk. Goederen kunnen ook op een kind (al dan niet gezeten of gelegen in een wandelwagen) of hond vallen etc. Dat de daardoor op te lopen verwondingen zeer ernstig kunnen zijn is aannemelijk.
4.3.6 Hier tegenover staat de zeer geringe bezwaarlijkheid van het nemen van veiligheidsmaatregelen. Zoals hierboven al werd opgemerkt, kan de klant eenvoudig worden verplicht alle flesjes en flessen op de band neer te leggen. Het risico van vallen is dan vrijwel nihil te achten. Ook zou kunnen worden gedacht aan het aanbrengen van een scherm(pje)ter plaatse van de geleider.
4.4 De slotsom moet derhalve zijn Jumbo op grond van art. 6: 162 BW, dat wil zeggen het niet voldoende in acht nemen van veiligheidsnormen, aansprakelijk is voor de schade, die [eiseres] ten gevolge van het ongeval heeft geleden en nog zal lijden. LJN AZ5134