Overslaan en naar de inhoud gaan

Post Traumatische Stress Stoornis beter te behandelen als woedestoornis

Post Traumatische Stress Stoornis beter te behandelen als woedestoornis
Met mensen die last hebben van chronische Post Traumatische Stress Stoornis, zou je de Amsterdam Arena kunnen vullen, zegt hoogleraar Psychologische victimologie Frans Willem Winkel. In veel gevallen gaat het om slachtoffers van een geweldsmisdrijf (10-15% van het totaal) of van huiselijk geweld. De stoornis gaat gepaard met klachten als concentratieverlies, slapeloosheid en prikkelbaarheid.
Sinds PTSS in 1980 in de psychiatrie werd erkend, is deze vooral behandeld als angststoornis waarbij de traumatische ervaring wordt verdrongen. Door cliënten te confronteren met de ervaring en die te laten herbeleven, worden de klachten doorgaans behandeld.
Volgens Frans Willem Winkel wordt de stoornis echter wezenlijker gekenmerkt door gevoelens van woede dan door angst. Prikkelbaarheid kan gezien worden als een vals-alarmreactie: slachtoffers die daar last van hebben zijn hyperalert op gevaar en sneller geneigd tot woede. Mensen met PTSS blijven bijvoorbeeld ook kwaad op zichzelf en op de dader.
Door de stoornis als woedestoornis te bekijken, kan een effectiever behandeling worden geboden. Met de EMDR-methode, waarbij de client bewegingen met de ogen maakt en zijn emoties niet worden gestuurd, maar gevolgd door de therapeut. Deze methode is minder zwaar voor de cliënt dan herbeleving en sorteert al na een paar sessies resultaat.
Artsennet