SFG 052020 Tegemoetkoming van het Schadefonds wordt niet meer verrekend met de bijstand
- Meer over dit onderwerp:
SFG 052020 Tegemoetkoming van het Schadefonds wordt niet meer verrekend met de bijstand
Op 15 mei 2020 is de regeling rondom de Participatiewet aangepast. Sindsdien mogen gemeenten de tegemoetkoming van het Schadefonds niet meer meewegen in de middelentoets. Dat is goed nieuws voor slachtoffers, nabestaanden en naasten met een bijstandsuitkering. De financiële tegemoetkoming die zij krijgen van het Schadefonds, heeft voortaan geen gevolgen meer voor de bijstandsuitkering.
Ook bijstandsgerechtigden hebben recht op erkenning
Wat is er veranderd?
Tot 15 mei bekeken gemeenten per situatie of een tegemoetkoming van het Schadefonds werd meegenomen in de middelentoets. Voor sommige mensen betekende dit dat hun bijstand tijdelijk minder werd of werd stopgezet. Monique de Groot, directeur van het Schadefonds: “Daar waren wij het niet mee eens. Slachtoffers met een bijstandsuitkering hebben ook recht op erkenning voor het leed dat hun is aangedaan. Met de nieuwe regeling mag de tegemoetkoming van het Schadefonds niet meer als vermogen of inkomen worden meegeteld voor de bijstand.”
Voor wie geldt de nieuwe regeling?
De nieuwe regeling geldt voor iedereen die een tegemoetkoming krijgt van het Schadefonds. Alleen voor nabestaanden die een los bedrag krijgen voor derving van levensonderhoud, ligt het anders. Hiermee compenseren wij namelijk een gedeelte van het inkomensverlies. De gemeente kan dit wel rekenen tot vermogen of inkomen.
Wanneer neemt u contact op met de gemeente?
Krijgt u als nabestaande een tegemoetkoming van het Schadefonds? En staat er op uw beslissing specifiek ‘derving van levensonderhoud’ vermeld? Alleen dan hoeft u een melding te doen bij uw gemeente. De gemeente beslist of de tegemoetkoming invloed heeft op uw bijstandsuitkering. Schadefonds.nl