Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamer blij met deelgeschilprocedure

Kamer blij met deelgeschikprocedure

25 juni 2009, wetsvoorstel – De Kamer gaat akkoord met een wetsvoorstel van Justitieminister Hirsch Ballin waarmee deelgeschilprocedures mogelijk worden. Als de onderhandelingen in een letsel- of overlijdensschadezaak niet vlotten, kunnen de partijen voortaan een deel van de zaak voorleggen aan de rechter.

SP'er Gerkens wijst op de ongelijke positie van slachtoffer en verzekeraar: als het financieel belang toeneemt, gaat "de trukendoos" van de verzekeraars open om de afhandeling van een zaak te vertragen. Ook De Roon (PVV) noemt de emotionele belasting van de "rompslomp met de verzekeraar". PvdA'er Heerts wil "dubbel lijden" van het slachtoffer voorkomen. Als deelgeschillen door de rechter worden opgelost, zal de afwikkeling van zaken flink worden versneld, zo verwacht de minister.

Rechterlijke macht
Kan de rechterlijke macht het nieuwe instrument van de deelprocedure wel aan? Hirsch Ballin stelt Van Vroonhoven (CDA) en Heerts gerust: de Raad voor de rechtspraak heeft hem verzekerd dat er voldoende capaciteit is. Het lijkt VVD'er Teeven efficiënt en overzichtelijk als steeds dezelfde rechter zich buigt over deelgeschillen en een eventuele bodemprocedure in één zaak. In de praktijk zal dat "prima te realiseren zijn", denkt de minister, die een wettelijke regeling niet nodig vindt.

Voorlichting
Over vier jaar zal worden bekeken of het instrument van de deelgeschilprocedure het gewenste effect heeft gehad: kortere letsel- en overlijdensschadeprocedures. Dan moeten er wel een aantal procedures geweest zijn, zegt Heerts, die pleit voor actieve voorlichting. Onder meer via Consumentenbond en Letselschade Raad wordt aan belanghebbenden informatie verschaft, antwoordt de minister.

De Kamer stemt op 30 juni over het wetsvoorstel.