Overslaan en naar de inhoud gaan

De Letselschade Raad gaat Gedragscode Behandeling Beroepsziekten ontwikkelen - door De Letselschaderaad op 150218

De Letselschade Raad gaat Gedragscode Behandeling Beroepsziekten ontwikkelen - door De Letselschaderaad op 150218

Op 15 januari 2018 heeft het Ministerie van Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid definitief groen licht aan De Letselschade Raad gegeven voor het ontwikkelen van een Gedragscode Behandeling Beroepsziekten.

De Letselschade Raad is in de zomer van 2017 door voornoemd ministerie benaderd om een projectvoorstel tot het ontwikkelen van een gedragscode voor de afhandeling van claims bij beroepsziekten te doen. In overleg en samenwerking met de relevante partijen in de letselschadebranche zal de Raad een dergelijke gedragscode tot stand brengen. 

Waarom een nieuwe gedragscode?
Voor werknemers die vermoeden dat zij gezondheidsproblemen hebben opgelopen als gevolg van hun werkzaamheden, is het vaak lastig om hun schade gecompenseerd te krijgen.

Bij letselschadezaken is het aan de direct betrokkene, de persoon met letselschade, om te bewijzen dat zijn of haar gezondheidsklachten veroorzaakt zijn door een ongeval, (medisch) incident of werkomstandigheden. In geval van beroepsziektes is het bewijzen van het causaal verband tussen de letselschade en de huidige of vroegere werkzaamheden van de betrokkene echter veel complexer en daardoor tijdrovender dan in andere letselschadezaken. Daarnaast ervaren werknemers een hoge drempel bij het melden van een beroepsziekte en het indienen van een schadeclaim, omdat zij hun relatie met de eigen werkgever niet willen compromitteren. Resultaat hiervan is dat de problematiek latent blijft en (te) veel werknemers schade lijden, daarbij zonder goede begeleiding in een kwetsbare positie blijven en niet gecompenseerd worden voor de geleden en nog te lijden schade.

Uit onderzoek van Price Waterhouse Coopers, gepubliceerd in 2015, blijkt dat momenteel slechts in circa 14-15% van alle gevallen van beroepsziektes daadwerkelijk een claim wordt ingediend bij de werkgever. Voorts bedraagt de gemiddelde behandeltermijn van deze zaken 5, 6 jaar of meer. Ter vergelijking; volgens de Gedragscode Behandeling Letselschade (GBL) is de norm voor de afwikkeling van letselschadezaken maximaal 2 jaar. In ruim 90% van de gevallen lukt het ook om binnen deze termijn letselschadezaken af te wikkelen.

De wens van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is om meer aandacht te vestigen op de problematiek van de beroepsziektes en tot een regeling te komen die het melden van een beroepsziektezaak laagdrempeliger maakt en tevens waarborgen biedt voor een adequate behandeling daarvan. Het proces van verhalen van de schade dient transparanter dan nu te verlopen en te worden vereenvoudigd.

Met een Gedragscode voor de Behandeling van Beroepsziektes kan worden bereikt dat beroepsziekte-zaken worden afgewikkeld volgens tussen partijen afgesproken gedragsregels. De afwikkeling wordt daardoor voorspelbaarder, doordat zaken uniformer en binnen redelijke termijnen worden behandeld. Uiteraard wordt daarbij rekening gehouden met reeds bestaande goede praktijken, afspraken en oplossingen. De Gedragscode Behandeling Letselschade zal de basis vormen voor de te maken afspraken met de betrokken marktpartijen. Daar waar nodig zal worden gekeken naar de specificiteit van beroepsziektes en gezocht worden naar oplossingen op maat.

Gaandeweg het ontwikkelingsproces van gedragsregels voor een adequate behandeling van letselschadezaken, veroorzaakt door beroepsziektes, zal blijken of een aanvulling op de reeds bestaande Gedragscode Behandeling Letselschade voldoende is, of dat het nodig is om een nieuwe, specifieke gedragscode op te stellen.

Projectleider is prof. mr. Siewert Lindenbergh, hoogleraar privaatrecht EUR. De Letselschaderaad

zie ook: de Kamerbrief van 5 maart 2018:

Het initiatief en de te nemen stappen

Het initiatief van De Letselschade Raad richt zich op het ontwikkelen van een Gedragscode Behandeling Beroepsziektes. Deze code moet het proces van afhandeling van een claim gaan beschrijven: de te volgen stappen, de rollen en verantwoordelijkheden van de verschillende actoren in het veld, de te hanteren termijnen en andere richtsnoeren voor de betrokken professionals ten behoeve van een adequate afhandeling van letselschadezaken ontstaan door beroepsziekten. Een dergelijke gedragscode kan alleen tot stand komen in overleg en samenwerking met de relevante partijen in de letselschadebranche. De Letselschade Raad kan daar de regie nemen zoals het eerder heeft gedaan bij het opstellen van gedragscodes. Een brede samenstelling van een werk- en stuurgroep en consultaties van de relevante partijen in de letselschadepraktijk zorgen voor het nodige draagvlak. Nadat de code is vastgesteld waarborgt inschrijving in het Register Letselschade vervolgens dat de aangesloten organisaties zich committeren aan de naleving van de gedragsregels zoals vastgelegd in de code.

In een dergelijke code is ook de vaststelling van de causaliteit van beroepsziekten een punt van aandacht. Bij de ontwikkeling van deze Gedragscode Behandeling Beroepsziektes is het van groot belang dat de professionals die later conform de gemaakte afspraken zullen (moeten) werken, vanaf het begin intensief bij het proces worden betrokken. Er worden daarom meerdere consultatiebijeenkomsten gehouden met professionals uit de letselschadebranche en andere relevante partijen om de ervaringen met de afwikkeling van beroepsziektes en oplossingsrichtingen met elkaar uit te wisselen. Eind 2018 moet dan na deze eerste oriëntatiefase definitief besloten worden of het opstellen van een Gedragscode haalbaar is.

De breed samengestelde werkgroep zal vervolgens in 2019 de concepttekst van de gedragsregels, een toelichting daarop en goede praktijken schrijven. Hierbij wordt een methodiek gevolgd die voorziet in raadpleging van relevante marktpartijen op specifieke momenten om de mate van draagvlak voor de gekozen richting en inhoudelijke keuzes te meten. Nadien worden in de eerste helft van 2020 consultatierondes over de definitieve tekst georganiseerd, waarna in het derde kwartaal 2020 de Gedragscode wordt gepresenteerd bij de relevante koepelorganisaties voor akkoord.

De officiële lancering van de Gedragscode Behandeling Beroepsziektes zal naar verwachting plaatsvinden in het laatste kwartaal van 2020. Kamerbrief