Overslaan en naar de inhoud gaan

Revolutie in het aansprakelijkheidsrecht? - door T. Hartlief op NJBlog.nl op 08-03-2016

Revolutie in het aansprakelijkheidsrecht? - door T. Hartlief op NJBlog.nl op 08-03-2016

(...)

Het is te mooi om waar te zijn. Beroepsziekten zijn er in soorten en maten (asbestgerelateerde, psychische, aantasting van het bewegingsapparaat etc.) en kunnen moeilijk over één kam worden geschoren. Dat geldt dan niet alleen voor de medische beoordeling, maar ook, cruciaal voor aansprakelijkheid, voor de vraag of en zo ja vanaf welk moment de werkgever tot maatregelen verplicht was. Hier is geen confectie mogelijk, maar wordt maatwerk gevraagd. En zal een instantie als deze meteen ook aan het front van de personenschadebegroting haar mannetje staan? Is dat geen vak apart? Dat PwC aan een kleine staf denkt, stelt niet bepaald gerust. Dat een rechterlijk traject wordt ingeruild voor een ‘instantie’, klinkt vanuit een oogpunt van doorlooptijden wellicht goed, maar is de verwachting dat deze drastisch worden bekort werkelijk gerechtvaardigd? Alsof bureaucratie ondenkbaar is bij een uitkeringsinstantie of schadefonds. Cruciaal is natuurlijk dat de beslissing van de betrokken instantie niet per definitie het laatste woord tussen partijen is. PwC ziet hier bestuursrechtelijke rechtsbescherming voor zich.

Maar wat hebben we dan gedaan? Een belangrijk deelterrein van het aansprakelijkheidsrecht bij de civiele rechter weggehaald en aan een speciale instantie toebedeeld wier beslissingen uiteindelijk in de bestuursrechtelijke kolom kunnen worden aangevallen. Bepaald spectaculair, maar geen wenkend perspectief. Ik geloof niet dat de reële problemen waarvoor slachtoffers van beroepsziekten zich gesteld zien binnen het aansprakelijkheidsrecht zo daadwerkelijk worden opgelost. Bovendien is het gevaar dat dit deelgebied de aansluiting bij de ontwikkelingen in het civiele personenschaderecht verliest. En waarom zouden de arbeidsongevallen eigenlijk worden meegenomen in deze all in-variant? Welk probleem is daarmee opgelost?

Het zou Asscher sieren wanneer hij zou inzetten op echte revolutie in het aansprakelijkheidsrecht en de oplossing, in ieder geval voor beroepsziekten, buiten dat stelsel zou zoeken. Laat hij zijn energie steken in de directe verzekering!

Zie voor het volledige artikel: njb.nl