Overslaan en naar de inhoud gaan

GHARL 110624 verdeling huwelijksgoederengemeenschap; vordering ex art. 843a Rv; letselschade-uitkering nog niet rijp voor verdeling

GHARL 110624 verdeling huwelijksgoederengemeenschap; vordering ex art. 843a Rv; letselschade-uitkering nog niet rijp voor verdeling

De letselschade-uitkering3.22.

De rechtbank is uitgegaan van de hoofdregel dat letselschade-uitkeringen in de gemeenschap van goederen vallen, met uitzondering van (een deel van de) uitkeringen waarvan is bewezen dat die zodanig verknocht is/zijn aan de man dat dit zich ertegen verzet. De rechtbank heeft geoordeeld dat in dit geval die uitzondering zich niet voordoet, omdat de man niet heeft voldaan aan zijn stelplicht met betrekking tot de verknochtheid van de letselschade-uitkeringen en ook geen bewijsaanbod heeft gedaan op dit punt.

Zoals het hof in het tussenarrest van 23 januari 2024 (geen publicatie bekend, red. LSA LM) heeft overwogen is de man tegen deze oordelen niet in hoger beroep opgekomen, zodat ook in hoger beroep vaststaat dat de vrouw aanspraak heeft op de helft van de schadevergoeding. Dat betekent dat ten aanzien van de voorschotten die de rechtbank bij de verdeling heeft betrokken, te weten de voorschotten van € 25.000 en € 3.900, geldt dat die zijn afgedaan.

3.23.

In hoger beroep stelt de vrouw zich op het standpunt dat enige door de man daarna ontvangen (voorschotten op) een schadevergoedingsuitkering, behoudens tegenbewijs, in de gemeenschap van goederen vallen.

3.24.

De man voert op zijn beurt aan dat de letselschadezaak is nog niet afgerond. De man betwist dat alle voorschotten op een schadevergoeding in de gemeenschap vallen, nu de letselschade (deels) aan hem verknocht kan zijn. De letselschade zal eerst vastgesteld moeten worden voordat vastgesteld kan worden of die verknocht is en of en in welke mate de vergoeding in de gemeenschap valt. Er kan dan ook nog niks worden vastgesteld over de verdeling daarvan, aldus de man.

3.25.

Gelet op de stellingen van partijen stelt het hof vast dat zij het er over eens zijn dat voor de vraag of en voor hoeverre de letselschade-uitkering nog in de (inmiddels ontbonden) gemeenschap valt van belang is of die al dan niet aan de man verknocht is. Het hof stelt in dat kader voorop dat de letselschade-uitkering voor zover die in de gemeenschap valt verdeeld zal moeten worden. Dat is een gevolg van wat er in 3.22 staat: tegen dit oordeel is geen hoger beroep ingesteld. Verknochte delen vallen niet in de gemeenschap.

Om de aard en de omvang van (de voorschotten op) de letselschade-uitkering vast te kunnen stellen heeft de vrouw op grond van artikel 843a Rv gevorderd om de man te bevelen bescheiden in het geding te brengen. Om meer duidelijkheid te verkrijgen over de aard en omvang van (de voorschotten op) de letselschade-uitkering heeft het hof de man in het tussenarrest van 23 januari 2024 een bewijsopdracht gegeven. Naar aanleiding daarvan heeft de man een brief ingebracht waaruit naar het oordeel van het hof voldoende blijkt dat er nog geen duidelijkheid is over de verknochtheid en de uiteindelijke hoogte of omvang van de letselschade-uitkering. Dit brengt met zich mee dat (de voorschotten op) de letselschade-uitkering nog niet rijp is voor verdeling.

Nu uit de door de man ingebrachte brief voldoende duidelijk blijkt dat de letselschade afwikkeling nog veel tijd zal vergen en duidelijk is dat er op dit moment niet meer informatie voorhanden is, zal het hof de vordering van de vrouw ex artikel 843a Rv afwijzen.

3.26.

Gelet op het voorgaande wijst het hof de vordering van de vrouw ten aanzien van de letselschade-uitkering af, zodat wat de vrouw met betrekking tot de letselschade-uitkering vordert op dit moment buiten de verdeling wordt gelaten. Dit ontslaat de man echter niet uit de verplichting om te zijner tijd mededelingen te doen aan de vrouw over afwikkeling van de letselschade. De man zal de vrouw moeten blijven informeren over de letselschade-uitkering voor zover die betrekking heeft op de huwelijkse periode en die niet verknocht is. ECLI:NL:GHARL:2024:3895