Zoeken

Inloggen

Artikelen

Britse APIL probeert met onderzoek whiplash-mythe te doorbreken - SchadeMagazine

Britse APIL probeert met onderzoek whiplash-mythe te doorbreken - SchadeMagazine

Whiplash vertoont epidemische kenmerken en is een buitenkansje voor elke automobilist die van achteren wordt aangereden om een schadeclaim in te dienen bij verzekeraars en vervolgens de verzekeringspenningen op te strijken. In een poging deze mythe rond whiplash tot normale proporties terug te brengen heeft de Britse organisatie van letselschadeadvocaten (APIL) tussen juni en augustus van dit jaar een onderzoek gehouden onder 4.000 personen.

Enkele uitkomsten staven het standpunt van de letselorganisatie. Zo komt hierin onder meer naar voren dat slechts één op de honderd ondervraagde personen het afgelopen jaar een whiplash-letsel heeft opgelopen en dat van alle mensen die daadwerkelijk een whiplash oplopen maar liefst 40% geen schadeclaim heeft ingediend. Bij mensen die slechts enkele weken met whiplashgerelateerde klachten rondlopen is dat ongeveer de helft. Voorts geeft één op de drie claimanten toe de letselklachten bij de behandelend (huis)arts of specialist erger voor te doen dan ze in werkelijkheid zijn. Voorts daalt het aantal geregistreerde whiplashgevallen. In de afgelopen twaalf werden in totaal 547.405 whiplashgevallen geregistreerd, 23.706 (4,2%) minder dan de 571.111 in dezelfde periode in 2010-2011 en 32.369 (+ 6,2%) meer dan het aantal gevallen in de periode 2009-2010.

Uit het onderzoek blijkt verder dat meer dan een derde van de whiplash-klachten minder dan een maand duurt – 13% binnen enkele dagen, een kwart binnen enkele weken - en dat in driekwart van de gevallen de klachten binnen een half jaar verdwijnen. Daar staat tegenover dat één op de vijf whiplash klachten langer dan een jaar duren. Aan de claimanten is voorts gevraagd hoe zij tot indiening van een schadeclaim zijn gekomen. De meesten – bijna eenderde – zegt daartoe uit eigen beweging te zijn overgegaan, iets minder dan 30% zegt hiertoe aangemoedigd te zijn door een verzekeraar, 21% door een (letselschade)advocaat, 18% door een vriend of familielid en 10% door een claimsmanagementbureau. Een andere uitkomst is dat negen van de tien whiplash-klachten worden vastgesteld door een medisch specialist. Het volledige whiplash-onderzoek is te downloaden op www.apil.org.ukSchadeMagazine

De LSA op Vimeo

Deze website maakt gebruik van cookies