Overslaan en naar de inhoud gaan

ASP opent meldpunt Thyrax

ASP opent meldpunt Thyrax

PERSBERICHT: Amsterdam, 19 januari 2016 – Eind vorige week heeft medicijnfabrikant Aspen Pharma Trading bekend gemaakt dat het schildkliermedicijn Thyrax Duotab (levothyroxine) per 1 februari 2016 niet meer leverbaar is op de Nederlandse markt. De fabrikant wijt dit aan technische problemen bij de verhuizing van de productielijn van Nederland naar Duitsland. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft aangegeven dit een zeer zorgelijke situatie te vinden.

Het nieuws heeft dan ook voor grote onrust bij patiënten gezorgd. De Vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade, kortweg ASP genoemd, is benaderd door een aantal van hen, dat het voormelde probleem bij de specialistenvereniging onder de aandacht bracht. Het gaat om de tabletten van 0,025 mg. Deze zullen volgens de fabrikant zelf zo’n 6 tot 9 maanden niet leverbaar zijn. Volgens de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) gebruikt de helft van de patiënten in Nederland deze tabletten. Andere tabletten van 0,100 mg en 0,150 mg zullen in de loop van 2016 ook niet meer leverbaar zijn.

De ASP vindt dat dit een maatschappelijk probleem is dat nader aan de kaak gesteld moet worden. Schildklierpatiënten, maar ook andere patiënten die in de toekomst de dupe kunnen worden van medicijnen die niet meer geleverd worden, hebben recht op antwoorden. Dit is de reden dat ASP een meldpunt heeft geopend voor schildklierpatiënten die hinder ondervinden van het leveringsprobleem van Thyrax. ASP wil hun stem laten horen bij de betrokken partijen. Bueters licht toe: “Je ziet dat de commerciële belangen van een fabrikant interfereren met de gezondheid van patiënten. Dit is helaas iets dat we vaker zien gebeuren, ook bij de slachtoffers die wij bijstaan. De gezondheidszorg wordt steeds commerciëler, zorgverzekeraars krijgen meer en meer invloed en dat komt de kwaliteit van de gezondheidszorg niet altijd ten goede.”

Zie voor meer informatie: www.asp-advocaten.nl