Overslaan en naar de inhoud gaan

Noord-Brabant meest verkeersonveilige provincie, minste voertuigschade in Zeeland

Noord-Brabant meest verkeersonveilige provincie, minste voertuigschade in Zeeland

CAPELLE AAN DEN IJSSEL, 12 juni 2014 - Noord-Brabant is de minst verkeersveilige provincie van Nederland. In 2013 zijn er in Noord-Brabant 81,5 schades op de 1.000 inwoners gemeld, waar het landelijk gemiddelde op 57 ligt. De gemiddelde schadelast in Noord-Brabant kwam per inwoner uit op € 35,20, beduidend hoger dan de schadelast waar de gemiddelde Nederlander tegenaan loopt: die bedraagt € 24.

CED is een van de grootste schadespecialisten van Europa en behandelt, onderzoekt, verhaalt en herstelt schades namens de meeste verzekeringsmaatschappijen. Jaarlijks behandelt het bedrijf ongeveer een miljoen schadeclaims met een totale schadelast van ruim 2,5 miljard euro, hiermee is CED markleider in Nederland, België en Spanje. “Op basis van onze positie en kennis van de markt hebben we een goed beeld van de voertuigschades, de schadelast en de verschillen tussen de verschillende provincies”, zegt Robin Roest, Director Sales & Marketing van CED.

Noord-Brabant is niet de enige provincie in het zuiden van het land waar veel schade wordt gereden. Op de tweede plek staat Limburg, waar 71,5 schades per duizend inwoners worden gemeld. De gemiddelde schade­last bedraagt € 29,20 per inwoner.
De meest verkeersveilige provincie van Nederland is Zeeland, waar de gemiddelde schadelast per inwoner met € 16,20 ruim onder het landelijk gemiddelde ligt. Ook het aantal schades per duizend inwoners ligt daar met 36 het laagst.

2013 veiliger verkeersjaar
Uit de gegevens van CED blijkt dat 2013 een veiliger verkeersjaar was dan 2012. De totale schadelast nam met zo’n 13 procent af en de gemiddelde schade per inwoner daalde met € 2,30.

Het aantal schademeldingen mag dan zijn afgenomen, het aantal gevallen waarbij een expert een voertuig total loss verklaarde is nagenoeg gelijk gebleven. Bij total loss denken consumenten vaak aan een voertuig dat totaal in de kreukels ligt. In de verzekeringsmarkt spreekt men van total loss als het bedrag om het voertuig te repareren hoger is dan de dagwaarde. In 2013 werd slechts twee procent minder voertuigen total loss verklaard dan in 2012.

In verhouding tot het aantal gemelde schades zijn er in 2013 zelfs meer voertuigen total loss verklaard. Werd in 2012 nog 14,8 procent van de bij CED gemelde voertuigen total loss verklaard, in 2013 ging het om 17 procent van de schadegevallen. Mensen blijven langer in hun auto rijden, hierdoor worden reparaties steeds duurder in verhouding met de dagwaarde. In economische termen is een auto dus steeds sneller ‘total loss’.

Vooral in de noordelijke provincies is er sprake van een duidelijke toename. In Groningen (+35%), Drenthe (+25%), Flevoland (+12%), en Friesland (+5%) groeit het aantal total loss verklaarde voertuigen in verhouding tot het aantal schades. Wat hier ook kan meespelen is dat de maximumsnelheid in deze provincies hoger ligt. ced.pr.co