Overslaan en naar de inhoud gaan

Nu.nl 020617: Posttraumatische dystrofie kan nu objectief worden vastgesteld

Nu.nl 020617Posttraumatische dystrofie kan nu objectief worden vastgesteld

Voor het eerst kan de activiteit van ontstekingscellen bij posttraumatische dystrofie, ook wel bekend als Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS), objectief gemeten worden.
CRPS, ook wel bekend als posttraumatische dystrofie, is een complicatie die kan optreden na een operatie of een ongeluk. Dat kan na een gecompliceerde breuk, maar ook na slechts een kneuzing van bijvoorbeeld de hand.

Ongeveer 4.000 mensen krijgen hier jaarlijks last van. Naar schatting lijden zo'n 20.000 mensen aan een chronische vorm van het syndroom. Zij hebben voortdurend last van pijn en symptomen als functieverlies, spasme en zwelling. Mensen kunnen mogelijk ook invalide worden door CRPS.

Omdat het lang onduidelijk is geweest hoe CRPS precies ontstaat, stuiten de patiënten vaak op onbegrip en komen ze in sommige gevallen in een maatschappelijk of sociaal isolement terecht.

Bloedmonsters
Tot dusver werd het syndroom alleen door middel van waarneming vastgesteld. De onderzoekers hebben ontdekt dat de ontstekingscellen ook meetbaar zijn in bloedmonsters van de patiënt.

"Tot nu toe kon de diagnose alleen subjectief gesteld worden op basis van symptomen waarmee de patiënt zich presenteert. Dat de ontstekingsactiviteit in het bloed nu objectief kan worden gemeten, is in zekere zin ook een mate van erkenning voor de patiënt, die zich niet altijd begrepen voelt", aldus prof. dr. Frank Huygen van het centrum voor Pijngeneeskunde van het Erasmus MC.

De methode is direct toepasbaar bij patiënten of mensen die vermoeden dat zij lijden aan Complex Regionaal Pijn Syndroom. Huygen laat weten dat de methode in de toekomst ook gebruikt wordt om het effect van de behandeling van de ontsteking bij CRPS te onderzoeken.

Bron: www-nu-nl