Letsel en Schade, 2021 nr 4; themanummer Wonen
- Meer over dit onderwerp:
Letsel en Schade, themanummer Wonen, 2021 nr 4: http://www.letselenschade.nl/
Wonen is belangrijk. Niet voor niets is het als sociaal grondrecht terug te vinden in de Grondwet. Als door letselschade het wonen in gevaar dreigt te komen, doordat het slachtoffer geen trap meer kan lopen, de keuken niet geschikt is voor de rolstoel, er geen slaapkamer op de begane grond moet komen etc., dan is het terecht alle hens aan dek. De kosten van woningaanpassingen en noodzakelijke verhuizing staan centraal in het themanummer van Letsel & Schade.
Ergotherapeut Linda Renders en bouwkundige Ed Bijman leggen uit wat hun rol is als het gaat om aanpassing van de woning. Als aanpassing niet mogelijk blijkt, is verhuizing noodzakelijk.
Romy Schellevis en August de Hoogh geven handvatten voor beantwoording van de vraag wat partijen in redelijkheid van elkaar kunnen verwachten als die noodzakelijke verhuizing aan de orde is. Kan iemand die bijvoorbeeld een huurwoning in het stadscentrum had en moet verhuizen, aanspraak maken op een dure koopwoning in de eigen (dure) buurt, of mag van hem in redelijkheid worden gevergd dat hij verhuist naar een goedkoper dorp buiten de stad? En wat moet er gebeuren met de vermeerdering van het vermogen doordat er een koopwoning komt in plaats van een huurwoning? Is er dan sprake van opgekomen voordeel in de zin van art. 6:100 BW dat verrekend kan worden met de te vergoeden schade? Dit onderwerp komt ook aan bod in de noot van Menno Neeser en John Roth onder de uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland van 27 oktober 2021 over deze materie.
Als een slachtoffer met letselschade huis en tuin zelf niet meer kan onderhouden, dan zal hulp van derden ingeroepen moeten worden. In het interview van re-integratiedeskundige Mikel Adriaansen met arbeidsdeskundige Paul Kamermans wordt duidelijk dat de schade wegens verlies zelfwerkzaamheid een complexe materie is. Ook daarin kan met behulp van de juiste deskundigen echter een weg worden gevonden, zodat letselschade het zelfstandig wonen op de juiste woonlocatie zo weinig mogelijk belemmert.
Bij letselschade dient herstel voorop te staan: eerst herstel (zoveel als mogelijk), daarna compensatie. Dat geldt bij uitstek voor wonen. Er is met dat herstel vaak (veel) geld gemoeid. Doel daarvan is echter niet compensatie of vermogensvermeerdering, maar herstel van woongenot.
Met dit themanummer kan meer inzicht worden verkregen in wat daarvoor nodig is en welke ‘hens’ daarvoor ‘aan dek’ moeten.