PPS Bulletin dec. 2021: De financiering van een aangepaste woning: schade of (ook) voordeel? – Henriëtte Verdam
- Meer over dit onderwerp:
PPS Bulletin dec. 2021: De financiering van een aangepaste woning: schade of (ook) voordeel? – Henriëtte Verdam
Hoe gaan rechters om met de kosten van verbouwing of aankoop van een woning in het kader van de letselschaderegeling?
Met enige regelmaat doet zich in letselschadezaken de situatie voor dat een benadeelde in verband met het opgelopen, vaak zeer ernstige, letsel en de daaruit voortvloeiende beperkingen niet meer zonder aanpassingen in zijn of haar eigen woning kan blijven wonen. Denk bijvoorbeeld aan een slachtoffer van een verkeersongeval, dat met een volledige dwarslaesie in een rolstoel terechtkomt. De woning zal dan rolstoeldoorgankelijk en rolstoelvriendelijk moeten worden gemaakt. In het gunstigste geval kan dit met enkele aanpassingen worden gerealiseerd, maar vaak ook kunnen de kosten daarvan flink oplopen en in een enkel geval zal de conclusie zelfs zijn dat de woning simpelweg niet passend valt te maken, zodat naar een nieuwe woning moet worden gezocht.
Los van alle praktische rompslomp en het tijdsverloop dat dit met zich brengt, leidt dit ook tot vragen over de financiering. Wat mag een benadeelde op dit vlak van een verzekeraar vragen? Moet die – ook als het om aanzienlijke bedragen gaat – simpelweg alles vergoeden, of ligt dat gecompliceerder? Wanneer is een verhuizing redelijk en welke eisen mogen daaraan worden gesteld? En hoe om te gaan met het voordeel dat de benadeelde verkrijgt door de verkrijging van een duurdere woning?
Om deze vragen te beantwoorden, zal ik in dit artikel eerst stilstaan bij het juridisch kader, om daarna in meer detail in te gaan op de voorliggende vragen. Ook aan de orde komen de op dit vlak verschenen lagere rechtspraak en de aanknopingspunten die daaraan kunnen worden ontleend PPS-Bulletin