Overslaan en naar de inhoud gaan

Donner: Wajong gaat op de schop

Donner: Wajong gaat op de schop
Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) gaat hard ingrijpen om de massale groei van jonggehandicapten met een Wajong-uitkering te stoppen. Pas op 27-jarige leeftijd moet de definitieve keuring voor de uitkeringen voor deze jongeren plaatsvinden. Nu gebeurt dat al met 18 jaar. Minister Donner ging gisteren op het Nederlands Congres Volksgezondheid in Groningen alvast in op hoe hij het Wajong-probleem wil aanpakken. Pas in mei maakt hij het volledige pakket aan maatregelen bekend.

De bewindsman noemde de enorme groei van het aantal volledig afgekeurde jongeren met een lichamelijke, verstandelijke en psychische handicap een groot maatschappelijk probleem. ,,De groei is 15.000 Wajongers erbij per jaar. Dat zijn er ieder uur twee. We hebben er nu 170.000, maar als het zo doorgaat dreigt de komende jaren een toename tot 450.000 tot 700.000'', zei Donner. De kosten aan Wajong-uitkeringen zullen volgens Donner naar verwachting stijgen van twee miljard naar vijf of zes miljard. ,,Maar ook als we dat kunnen betalen, moet het probleem toch worden aangepakt. Te veel jonge gehandicapten staan nu noodgedwongen aan de zijlijn, terwijl het grootste deel wel kan werken. Slechts 1 op de 5 kan dat niet en is wel helemaal op een uitkering aangewezen. De rest moet worden begeleid naar studie en werk.''

Dat kan, stelde Donner, het beste door de huidige Wajong-regeling flink op de schop te nemen. ,,We moeten niet 98 procent van deze jongeren, zoals nu gebeurt, al op hun achttiende volledig afkeuren en een levenslang staatspensioen in de vorm van een Wajong-uitkering geven. Maar keur pas op 27-jarige leeftijd en probeer deze jongeren eerst met financiële ondersteuning aan een baan te helpen. Zodat ze gedeeltelijk of volledig in hun inkomen kunnen voorzien.'' Daardoor zijn straks volgens Donner veel minder mensen van een (volledige) Wajong-uitkering afhankelijk.
Nederlands Dagblad