RBMNE 080125 collectieve actie v Stichting Essure en 16 zorgverzekeraars over sterilisatiemethode Essure
- Meer over dit onderwerp:
RBMNE 080125 collectieve actie v Stichting Essure en 16 zorgverzekeraars over sterilisatiemethode Essure
2De kern van de zaak
2.1.
Het gaat in deze zaak om een massaschadevordering die de Stichting heeft ingesteld tegen Bayer. Daarnaast hebben zorgverzekeraars individuele vorderingen ingesteld tegen Bayer. Bayer houdt zich als concern onder meer bezig met de ontwikkeling en productie van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. Zij heeft een permanente sterilisatiemethode voor vrouwen onder de naam ‘Essure’ op de markt gebracht. Eiseressen menen dat Essure een onveilig product is dat schade heeft veroorzaakt bij vrouwen die Essure hebben laten implanteren. Bayer heeft geen of onvoldoende onderzoek gedaan naar de geschiktheid, bijwerkingen en mogelijke complicaties van Essure voordat het product op de markt is gebracht. Ook heeft Bayer misleidende en onjuiste informatie gedeeld over het product en niet gewaarschuwd voor de risico’s, aldus Eiseressen.
2.2.
De Stichting komt op voor alle vrouwen die in Nederland de Essure hebben laten implanteren in hun eileiders (hierna: de vrouwen). Zij vordert in deze procedure een verklaring voor recht dat Bayer aansprakelijk is tegenover de vrouwen voor de geleden en nog te lijden schade en collectieve vaststelling van de schadevergoeding voor de materiële en immateriële schade. Ook wil de Stichting een (reële) proceskostenvergoeding van Bayer. De exacte vorderingen van de Stichting zijn weergegeven in de bijlage bij dit vonnis.
2.3.
De zorgverzekeraars stellen dat zij zijn gesubrogeerd in de materiële schadevorderingen van de vrouwen. Zij hebben medische kosten vergoed die de vrouwen hebben gemaakt voor de plaatsing en operatieve verwijdering van Essure. De zorgverzekeraars vorderen in deze procedure een verklaring voor recht dat Bayer onrechtmatig heeft gehandeld en aansprakelijk is voor de geleden en nog te lijden schade, met verwijzing naar de schadestaatprocedure. De exacte vorderingen van de zorgverzekeraars zijn weergegeven in de bijlage bij dit vonnis.
2.4.
Bayer heeft verweer gevoerd tegen de ontvankelijkheid van de Stichting en de zorgverzekeraars. Zij meent dat de Stichting niet voldoet aan de ontvankelijkheidsvereisten die gelden onder de WAMCA en dat er in een collectieve procedure geen ruimte bestaat voor de vorderingen van de individuele zorgverzekeraars. Daarnaast stelt Bayer dat de WAMCA niet van toepassing is op de vorderingen van de Stichting, maar het oude collectieve actierecht in de WCAM (Wet collectieve afwikkeling massaschade). Bovendien zou de rechtbank niet bevoegd zijn om de vorderingen tegen Bayer AG te beoordelen. De verweren van Bayer worden nader besproken bij de beoordeling. ECLI:NL:RBMNE:2025:10